De 34-jarige Marthe onderging een tijd geleden een zware borstoperatie. Na de operatie moest ze lang herstellen, maar nog steeds loopt ze tegen problemen aan. Op fysiek vlak herstelt ze goed, maar mentaal heeft ze nog een weg te gaan. Ze doet haar verhaal aan de FEM FEM-redactie.

Moeilijke diagnose

“Toen ik vorig jaar een knobbel in mijn borst ontdekte, dacht ik nog dat het wel mee zou vallen,” vertelt Marthe. Ze was 29, fit, en voelde zich goed in haar lijf. “Toch kreeg ik na een echo en biopsie de diagnose: twee fibroadenomen. Dat zijn goedaardige gezwellen die vaak voorkomen bij jonge vrouwen,” licht ze toe. Het is geen kanker, maar ze moesten wel verwijderd worden. En met die beslissing begon voor Marthe een moeilijke periode, waarin er veel zou veranderen. Niet alleen haar lichaam veranderde, maar ook de activiteit in de slaapkamer.

Onzekerheid na borstoperatie

“Na de operatie voelde ik me onzeker. Mijn borsten waren kleiner geworden en één kant leek net iets anders gevormd dan voorheen,” vertelt Marthe. Dat op zich was eigenlijk al wennen voor haar. “Maar wat me vooral raakte, was de impact op mijn relatie met mijn vriend, Daan. Waar we voorheen moeiteloos en spontaan intiem konden zijn hadden, werd het nu voorzichtig en aftastend,” legt ze uit. Daan durfde haar borsten amper nog aan te raken, uit angst om haar pijn te doen. En zelf voelde ze zich helemaal niet zo aantrekkelijk meer.

Impact op intimiteit

“Wat me misschien nog het meest verbaasde, was hoe dat ook de emotionele connectie tussen ons beïnvloedde,” vertelt Marthe. Intimiteit was altijd iets waarin zij en Daan elkaar vonden. Een fijn moment waarin ze konden lachen, fluisteren en elkaar uitdagen. Maar nu. Ze deden het nog wel, maar het voelde meer als een moetje. “Soms dacht ik: ziet hij me nu als ‘kapot’?” legt Marthe uit.

▼ scroll verder ▼

Communicatie bleek oplossing

Ze besloot het bespreekbaar te maken. Niet tijdens een moeilijk gesprek, maar gewoon op een ontspannen avond in bed. “Ik vertelde hem dat ik sinds de borstoperatie zijn aanraking miste, en dat ik niet wilde dat mijn operatie een soort barrière werd. Daan luisterde, zei dat hij bang was om iets verkeerds te doen, maar ook dat hij me nog net zo aantrekkelijk vond als altijd”, vertelt ze. Ze spraken af om het weer luchtig te maken, te experimenteren en vooral eerlijk naar elkaar te zijn.

De week erna voelde het in de slaapkamer als een compleet nieuwe vorm van intimiteit. Ze praatten weer over wat er gebeurt tussen de lakens. En het ging echt niet meteen perfect en soepel, maar het was wel echt. Ze spraken af dat Marthe zou aangeven als het pijn zou doen. Dat maakte het intiemer dan ooit.

Belangrijke les

“Wat ik leerde? Intimiteit verandert. Net als je lichaam. En dat is helemaal oké,” legt Marthe uit. Het is juist belangrijk om het niet ‘zoals vroeger’ te willen houden, maar op zoek te gaan naar een nieuwe manier die voor iedereen werkt. Durf opnieuw te zoeken naar wat fijn is, wat werkt en hoe je elkaar kunt blijven aanraken.

Lees ook: Onderzoek zegt: onzeker over je lengte? Dan ben je jaloers aangelegd