Direct naar content
Love & Life

Indruk maken: aantrekkingskracht volgens de wetenschap

Romy Nouwen Leestijd: 4 minuten
aantrekkingskracht volgens de wetenschap
Afbeelding: Pinterest

Wil je een beetje indruk maken? Logisch, want dat is wel noodzakelijk als je wil dat er aantrekkingskracht is. Maar, waar begin je? En kun je überhaupt wel impact hebben op aantrekkingskracht of moet je het zijn gang laten gaan. Wij vertellen je meer over de aantrekkingskracht volgens de wetenschap.

Aantrekkelijkheid is meer dan alleen uiterlijk

Tegenwoordig kunnen we niet om de schoonheidsidealen heen. Als je maar even op Instagram, TikTok of Pinterest aan het scrollen bent, word je al overladen met beelden van de ideaalplaatjes. Gladde huid, volle lippen, een afgetraind lichaam en geen rimpeltje of oneffenheid te ontdekken. Het is dan ook niet gek dat we daar onzeker van worden en bij onszelf nagaan of we wel aantrekkelijk zijn. Maarre, goed nieuws vanuit de wetenschap: aantrekkingskracht zit hem niet alleen in het perfecte uiterlijk. Het draait vaak juist om hele andere dingen.

Psychologen kunnen het bevestigen: aantrekkelijkheid is geen universeel of objectief iets. Wat jij mooi vindt, kan een ander juist helemaal niks vinden. En onze voorkeuren worden door van alles en nog wat beïnvloedt. Denk bijvoorbeeld aan de tijd waarin we leven of cultuur. Iets wat nu als mooi of goed wordt bestempeld, kan over vijf jaar ineens lelijk of onaantrekkelijk zijn. Enne, in Nederland kunnen we over aantrekkelijkheden heel anders denken dan in andere landen.

Aantrekkingskracht volgens de wetenschap?

Hoewel aantrekkingskracht er gewoon is óf niet, heb je volgens de experts echt nog wel een beetje invloed. Er zijn een aantal dingen die goed werken om aantrekkingskracht te vergroten. Wij zetten ze op een rijtje.

Een beetje spanning kan geen kwaad

Een onverwachte wending en situaties die je hart sneller laten kloppen – denk aan een enge film of een ritje in de achtbaan – kunnen ervoor zorgen dat je iemand aantrekkelijker gaat vinden. Spanning in het lichaam is namelijk heel gemakkelijk te verwarren met romantische opwinding. In beide gevallen reageert je lichaam er namelijk hetzelfde op. Ben je dus van plan om iemand aan de haak te slaan? Dan is een date naar een spookhuis misschien niet eens zo’n slecht idee.

Een flinke spaarrekening is geen must

Veel mensen denken nog steeds dat financiële zekerheid zorgt voor meer aantrekking. In het verleden was dat zeker belangrijk, maar dan hebben we het voornamelijk over de dat dat vrouwen minder economische vrijheid hadden. Uit recent onderzoek blijkt dat rijkdom niet bepaalt hoe aantrekkelijk iemand is. Tegenwoordig hechten mensen juist meer waarde aan gelijkwaardigheid en een goede emotionele connectie.

Je bent wat je eet – en dat kun je zien

Uiterlijk speelt zeker een grote rol in aantrekkingskracht. Maar wist je dat je met voeding het verschil kunt maken? Dat vindt de wetenschap in ieder geval wel. Heb jij vaak rode of oranje groenten of fruit op het menu staan? Dan zorgt dat voor een streepje voor. Het geeft je namelijk op subtiele wijze een mooie gouden gloed. Een gezond kleurtje dus! Enne, dat wordt als aantrekkelijker ervaren!

Innerlijk wint het van uiterlijk

Maar, uiterlijk is onderaan de streep – volgens wetenschappers – toch echt niet zo belangrijk als innerlijk. Onderaan de streep wint innerlijk het namelijk van uiterlijk. Persoonlijkheid is een hele belangrijke factor. Denk aan humor, empathie of gewoon vriendelijk zijn in de omgang. Voornamelijk vrouwen hechten meer waarde aan karakter dan uiterlijk, maar tegenwoordig vinden mannen het toch ook een stukje belangrijker.

Dus, kun je aantrekkelijker worden? Absoluut! Niet per se door een complete nieuwe look, maar door jezelf op een goede manier op de kaart te zetten. Wees vriendelijk, zorg dat je altijd oprecht overkomt, wees altijd nieuwsgierig en het aller belangrijkst: durf jezelf te zijn. Daar kan niks tegenop!

Lees ook: Wat maakt een naam aantrekkelijk? Deze namen doen harten sneller kloppen