Digital Nomad worden? Met deze tips creëer jij van alles een business

Altijd al Digital Nomad willen worden? Dat snappen wij, want dat is natuurlijk ook echt een droombaan. Wij vertellen je hoe je de eerste stappen zet in dit proces. Zo ben jij binnen no-time die reiziger die met uitzicht op het witte strand met blauwe zee en palmbomen je werk moet doen. Dat is nog eens een vooruitzicht!
Reizen
De jongere generaties denken heel anders over het leven. En wij sluiten ons daar volledig bij aan. Niet langer leven om te werken, maar juist werken om te leven. Veertigurige werkweken zijn al lang niet meer van deze tijd en eigenlijk alle millennials en Gen Z’ers hebben zo hun twijfels bij deze indeling van een week. Het is niet leuk om tijdens de prime time van je leven veertig uur opgesloten te zitten op kantoor. Dat is juist hét moment dat je de wijde wereld in moet trekken en moet genieten van alle dingen die je nog kunt doen.
Maar goed, er moet wel geld verdiend worden natuurlijk. De wijde wereld intrekken kost namelijk ook geld – helaas. Dat kun je doen door flink te sparen en daarna een sabbatical te nemen voor meerdere maanden. Zo kun je er even een aantal maanden tussenuit om te genieten van het leven. Een andere optie is jezelf omtoveren tot Digital Nomad, en zo door het leven te gaan.
Wat is een Digital Nomad?
Denk je nu: “Huh, wat is dat?” en ben je wel nieuwsgierig geworden? No worries, wij gaan je er het fijne van vertellen. Wanneer je werken over de wereld trekt ben je een Digital Nomad. Je bent eigenlijk een soort wereldburger, omdat je continue op reis bent en rondtrekt. Tussendoor werk je vanaf je laptop, waardoor je wel geld verdient om de vaste lasten als onderdak en voeding te kunnen betalen.
Met deze tips word jij ook een Digital Nomad
Je zal zeker niet de eerste zijn die dit een goed idee vindt. Lekker in je eentje op reis, tussendoor je centen verdienen en onderweg wel genieten van al het moois, de fijne mensen die je ontmoet en het lekkere eten. Toch is het wel een stapje. Vaak betekent het dat je alles wat je in Nederland hebt op moet zeggen, omdat je voor langere tijd vertrekt uit Nederland. Enne, dat is spannend. We snappen dan ook wel dat je niet zo goed waar je moet beginnen en of je dit wel echt moet doen. Daarom geven we je wat tips.
1. Bespreek het met je baas
Vind je het spannend om meteen ook je vaste baan op te zeggen? Bespreek het dan is met je baas. Vaak roepen ze heel hard dat het niet mogelijk is, totdat je dreigt weg te gaan. Als jij echt van waarde bent voor het bedrijf waar je werkt, zijn ze misschien wel bereid om jou tegemoet te komen. Dat geeft je dan de mogelijkheid om van een afstand te blijven werken voor dezelfde werkgever, zodat je je baan niet op hoeft te zeggen.
2. Begin voor jezelf
Staat je baas niet te springen? Dan moet je zelf maar de sprong in het diepe nemen. Of je zoekt naar een man in finance – grapje natuurlijk – óf je begint gewoon voor jezelf. Tegenwoordig kun je overal wel een business in starten. Je hebt sowieso waarschijnlijk wel gestudeerd, dus je kunt het zoeken in die richting. Vaak is het gemakkelijk om je als ZZP’er aan te bieden in het vakgebied, waarin jij bent afgestudeerd. Lukt dat niet of lijkt dat je niks? Dan kun je op onderzoek uitgaan om erachter te komen wat je leuk vindt. Waar word jij blij van én wat heb jij toe te voegen? Dan vind je misschien snel iets waar je een eigen bedrijf in kunt beginnen en geld mee kunt verdienen.
Eenmaal een eigen bedrijf begonnen, is het belangrijk dat je jezelf op de kaart gaat zetten. Je moet anderen laten zien dat je er bent en wat je kunt. Daarvoor kun je een beetje netwerken in je eigen omgeving, platformen als Linked-In inzetten en je omringen met mensen die hetzelfde doen. Zo kunnen jullie elkaar helpen! En reken maar dat je, ook op reis, mensen zal tegenkomen die hetzelfde doen als jij.
3. Zoek een remote job
Vind je het toch een beetje spannend om meteen helemaal voor jezelf te beginnen? Dat snappen we heel goed. Gelukkig zijn er ook genoeg vacatures voor remote jobs waar je op kunt reageren. Zo solliciteer je gewoon voor een functie, waarbij je nooit op kantoor hoeft te werken. Even goed checken of het mogelijk is om het werk vanuit het buitenland te doen, en je bent ready to go!
4. Ga ervoor!
Onze laatste en misschien wel belangrijkste tip: ga er gewoon voor. Het is echt een moeilijke beslissing, want je begeeft je meteen in veel onzekerheid. Toch is het het dubbel en dwars waard, want je krijgt er ontzettend veel voor terug. Vanuit de comfortzone treden, is nog nooit iemand slechter geworden.