Waarom de een alles kan eten en de ander bij het kijken naar eten al aankomt

We hebben allemaal wel die ene vriendin die zoveel kan eten als ze zelf wilt, maar geen grammetje aankomt. Om jaloers op te worden… Terwijl jij na het eten van één blokje chocolade al helemaal schuldig voelt, want jij komt namelijk wel aan van ongezond eten. Hoe komt het nou eigenlijk dan de een alles kan eten en de ander alleen al aankomt als ze naar eten kijkt? Wij geven jou het antwoord hierop.
Vet communiceert
Wanneer je denkt dat vet alleen staat voor die vetrollen op je buik, dubbele kin en hetgeen wat ervoor zorgt dat je benen tegen elkaar aan gaan in de zomer. Dan heb je fout gedacht. Vet is namelijk een orgaan, wat blijkt uit heel veel verschillende onderzoeken afgelopen decennia. Een zeer actief orgaan zelfs, het zorgt voor eetlust en geeft een verzadigd gevoel wanneer je genoeg hebt gegeten. Het orgaan vet heeft niet alleen te maken met eten, ook met geheel andere dingen. Zo ‘communiceert’ dit orgaan met ons afweersysteem, versterkt het onze botten en het geeft hormonen af. Waar al dat vet wel niet goed voor is…
Vet gezond
Obesitas-paradox, een positieve werking van een beetje overgewicht. Wanneer je een hartaanval, beroerte of diabetes hebt is het hebben van een beetje overgewicht juist goed. Dit verhoogd namelijk de kans dat je hier goed doorheen komt en hiervan herstelt. Met name onderhuids vet is hierbij gunstig, want vet om je organen en onder je spieren zorgen er juist voor dat het wordt opgewekt. Bij mensen die veel sporten blijkt daarom ook het verlaagde vetpercentage niet hetgeen te zijn wat hen zo gezond maakt. De manier waarop ze aan dit lage vetpercentage komt wel, het sporten en bewegen. Kijk maar naar sumoworstelaars, zij sporten veel maar hebben wel veel vet. Toch zijn zij net zo gezond als andere sporters, vet gezond!
Vet ongevoelig
“Dikke mensen hebben vaker last van diabetes 2”, is iets wat veel mensen denken. Denk dan weer even terug aan het voorbeeld van de sumoworstelaars, zij zijn ook dik maar wel gezond en zonder diabetes 2. Bij ‘gewone’ mensen met overgewicht is het vet niet gezond, het voert namelijk niet meer de functie uit die het zou moeten doen. Bij mensen met overgewicht of obesitas is het lichaam niet meer gevoelig voor het verzadigingshormoon leptine. Hierdoor krijg je steeds meer vetweefsel en dit zorgt ervoor dat mensen met obesitas niet kunnen stoppen met eten. Daarbij stimuleert het vet constant het immuunsysteem, waardoor er verschillende ontstekingen ontstaan.
Vet ideaal
Nu we meer over vet weten is het ook fijn om het mysterie op te lossen, waarom de een alles kan eten en de ander heel snel aankomt. De uitdrukking ‘Elk pondje gaat door het mondje’, is een uitspraak die gedeeltelijk waar is. Twee mensen kunnen bijvoorbeeld wel hetzelfde aantal calorieën per dag innemen, maar dit betekent niet dat beide even veel aankomen of afvallen. Ieder mens heeft namelijk zo zijn eigen ideale maat, deze is grotendeels bepaald door onze genen. De een heeft van nature een hoger vetpercentage dan de ander. Dan kunnen we wel nog zoveel sporten, maar bij de een gaat het nou eenmaal makkelijker dan bij de ander. Vet gemeen, maar voor de ander vet ideaal.
Lees ook:
Wil jij afvallen? Met deze tips zul jij sneller vet verbranden