Zodra de eerste oliebollenkramen weer verschijnen, weet je: het einde van het jaar is in zicht. Oliebollen zijn dé winterklassieker die eigenlijk iedereen kent, maar wie zegt dat ze altijd alleen met poedersuiker geserveerd moeten worden? Dit jaar durft foodfluencer Lynn Van de Vorst buiten de gebaande paden te denken en combineren we de traditionele krentenbol met ingrediënten waar je misschien nooit aan gedacht hebt. Hier zijn de meest verrassende manieren om je oliebollen op te peppen – en schrik niet: sommige moet je eerst even proeven voordat je oordeelt!

Oliebollen maar dan zoet & crunchy

Wie van een ontbijt-achtige twist houdt, kan oliebollen combineren met amandelpasta, kaneel en granola. De romige amandelpasta smelt samen met de warme bol, terwijl de granola zorgt voor een aangename crunch. Het resultaat is een verrassende balans van zacht, zoet en knapperig. Heerlijk!

Voor wie nog meer pit aan haar bol wil toevoegen, is een combinatie van pindakaas, hagelslag en Maldonzout ook een dikke hit. Het silty randje van de Maldonzout maakt de combinatie met de chocolade en pindakaas onweerstaanbaar – geloof ons maar!

Hartig en luxe

Voor de wat meer avontuurlijke eter zijn er combinaties die de oliebollen naar een hartig luxe-niveau tillen. Denk aan kaas met crispy chili-olie: het smeuïge van de kaas wordt prachtig afgewisseld met de lichte kick van chili. Een dikke aanrader! Of ga voor mosterd, ossenworst en augurk, een combinatie die het klassieke borrelhapje naar je oliebollen brengt. Het zoute, pittige en zure smelt samen in een heerlijke harmonie.

▼ scroll verder ▼

Zoet meets verfijnd

Wie houdt van dessert-achtige combinaties kan losgaan met pudding, kruidnoten en vijgen. Dit is misschien wel de meest decadente optie op de lijst: zoet, zacht, kruidig en toch fris door de vijgen. De perfecte combinatie als je het aan Lynn vraagt!

Ook pompoenpuree met speculaaskruiden en witte chocolade is een aanrader voor wie van warme, kruidige smaken houdt. Voor een iets subtielere smaak is blauwe kaas met peer en balsamicostroop verrassend lekker, met een rijke combinatie van zout en zoet. Om te smullen!

Minder geslaagde oliebollen

Natuurlijk zijn niet alle experimenten met de oliebollen een succes. De combinatie van zuurkool en bacon viel compleet door de mand met een matige beoordeling. Het is duidelijk dat sommige klassieke winteringrediënten niet bij oliebollen passen… Ook Griekse yoghurt met blauwe bes en citroenrasp scoorde een wat magere 7: fris en gezond, maar niet bijzonder spannend op een oliebollenbodem.

Je hoeft je deze winter dus echt niet alleen vast te houden aan poedersuiker als oliebol-beleg. Er zijn genoeg lekkere combinaties voor iedereen! Het enige wat je hoeft te doen? Durven, proeven en je favoriete combo van dit jaar te vinden!

Lees ook: Dit zijn dé kerstmarkten die je winterhart sneller doen kloppen