Direct naar content
Fun & Living

We liegen allemaal weleens, maar waarom doen we dit eigenlijk?

Nadja Knol Leestijd: 3 minuten
waarom-liegen-we-FEM FEM


Een leugentje om bestwil. We doen het allemaal weleens, de één vaker dan de ander. Misschien ben jij er een kei in of vind je het juist moeilijk. Eén is in ieder geval zeker; het is oké. Zolang je het doet om de juiste redenen. Er zijn best veel van die redenen en je bent dus niet de enige, die soms de waarheid achterhoudt of deze zelfs een beetje verdraaid. Zolang je dit doet vanuit een goed hart – voor een ander – is het helemaal zo slecht nog niet. Natuurlijk moet dit niet te vaak gebeuren, maar het overkomt iedereen.

waarom-liegen-we-FEM FEM

Betrap jij jezelf vaker op een leugen? Dan zit daar vaak een reden achter. De meest voorkomende hebben wij voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies wáárom je dit doet, net als vele anderen.

Prosociale leugens

Liegen kan soms een teken van empathie zijn. Het heeft er dus alles mee te maken dat jij de ander een beter gevoel wilt geven. Dit kan gaan van iets heel kleins – zoals het mooi vinden van jouw vriendin haar nieuwe kapsel – tot iets groters. Soms willen we de mensen om ons geen pijn doen en is het daarom makkelijker om een leugen eruit te gooien. Dit gebeurt nou eenmaal, soms zonder dat we er al te veel bij stil staan. Je beseft je dat wanneer jij de waarheid zou vertellen de situatie slechter zal zijn.

Uit schaamte

Uit onderzoek blijkt dat de meeste leugens voorkomen uit schaamte. De waarheid kan soms niet helemaal zijn hoe jij had gewild dat het gegaan zou zijn. Wanneer jij dit vertelt zet jij jezelf in een negatief daglicht. Het is dus een stuk makkelijker om iets voor jezelf te houden en dit niet met anderen te delen.

Verhaal mooier maken

Wanneer er iets spannends, leuks of juist engs gebeurt komt het vaak voor dat mensen de boel net iets meer aandikken. Of je nu van iets schrikt en dit verhaal niet iets enger maakt dan dat het was, of je dikt het gesprek tussen jou en je love interest iets aan; het valt nog steeds onder liegen. Negen van de tien keer is dit om het gesprek interessanter maken, dan dat de werkelijkheid eigenlijk was.

Onszelf beter neerzetten

Je verwacht het niet, maar je liegt het meest wanneer je aan het daten bent. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een ontzettend groot deel van online dating profielen vol staan met leugens. Ook wanneer je in het echt met elkaar date is het makkelijk om ja te knikken op de vraag of je van voetbal houdt, terwijl je het eigenlijk geen zak aan vindt. Dit doen we maar om één reden; we willen leuk gevonden worden. We krijgen het gevoel dat we iets met de persoon gemeen hebben, wat eigenlijk niet zo is. Deze leugens kunnen soms voor best wat problemen zorgen.

Leugentje om bestwil

Een leugen om bestwil wordt het meest gebruikt. Soms komt nu eenmaal iets niet uit, zoals wanneer je de vraag krijgt van je partner of je de schuurdeur wel dicht hebt gedaan, “hij staat namelijk nog open”, dan is het makkelijker om te zeggen dat je dat wel hebt gedaan maar de wind hiervoor heeft gezorgd. Dit is allemaal om discussies of ruzies te voorkomen, die hieruit voort zouden kunnen komen. Een leugen zoals dit heeft dus niet veel persoonlijk impact en is dus best oké om soms onbewust te doen.