Voor veel mensen is een jaarlijks terugkerend probleem: wagenziekte tijdens autoritten. En zeker in de zomermaanden, als je met de auto op vakantie gaat, komt die misselijkheid opzetten en heb je er extra veel last van. Voornamelijk kinderen zijn er gevoelig voor, maar ook volwassenen kunnen er nog last van hebben. Gelukkig zijn er manieren om het leed te verzachten – en je iPhone speelt daar een rol in.

Wat is wagenziekte eigenlijk?

Wagenziekte ontstaat wanneer je hersenen tegenstrijdige informatie binnenkrijgen over beweging. Professor Floris Wuyts, specialist medische fysica en evenwichtsexpert aan het Ziekenhuis aan de Stroom in Antwerpen, heeft het uitgelegd aan RTL Nieuws. “Je hersenen ontvangen informatie van drie systemen: je evenwichtsorgaan, je ogen en je proprioceptieve zintuigen. Die laatste geven feedback vanuit je spieren en gewrichten over je lichaamshouding.”

▼ scroll verder ▼

Wanneer je bijvoorbeeld op je telefoon kijkt in een rijdende auto, vertellen je ogen dat je stilstaat. Dat komt doordat je scherm niet mee beweegt, terwijl je evenwichtsorgaan juist wel beweging registreert. Dat zorgt ervoor dat je hersenen in de was raken. Misselijkheid kan daar een gevolg van zijn.

Waarom de bestuurder bijna nooit ziek wordt

Bestuurders van de auto worden eigenlijk bijna nooit wagenziek. Dat komt omdat de bestuurder anticipeert op de situatie. Als je zelf rijdt, weet je precies wanneer je remt of afslaat. Je hersenen zijn daardoor voorbereid op de bewegingen die je maakt met de auto. Bij passagiers is dat niet zo, waardoor hersenen sneller in de war of overprikkeld raken. Bij kinderen is het evenwichtssysteem nog volop in beweging, waardoor dat sneller kan leiden tot klachten.

iPhone als redder in nood?

Voor iPhone-gebruikers is er deze zomer goed nieuws. Apple heeft namelijk een functie ingebouwd in de iPhone om wagenziekte tegen te gaan. Hierbij verschijnen er bewegende puntjes aan de zijkanten van het scherm die meebewegen met het voertuig. Zo zie je – net als wanneer je uit het raam kijkt – ook visueel dat je beweegt, waardoor je hersenen minder in de war raken.

De functie is nog niet helemaal wetenschappelijk onderbouwd, maar het idee is gebaseerd op de bestaande theorieën over evenwicht en beweging. Er werd al een klein onderzoekje gedaan met tien proefpersonen. Het effect kon voorzichtig positief genoemd worden. Mensen met lichte klachten kunnen hier dus echt baat bij hebben.

Wat helpt nog meer?

Voor Android-gebruikers is een vergelijkbare functie nog niet beschikbaar. Gelukkig wordt er wel gewerkt aan een soortgelijke toepassing op Android-telefoons. Tot die tijd kunnen andere apps misschien wel helpen.

Heb jij nou geen iPhone? Dan moet je het doen met andere tips. Wij zetten die voor je op een ritje.

  • Polsbandjes: die kunnen drukpunten stimuleren
  • Gemberkauwgom: dit kan een kalmerend effect op de maag hebben
  • Medicatie: dit helpt, maar geeft vaak wel bijwerkingen
  • Desensitisatie: een methode waarbij je je brein langzaam laat wennen aan beweging

Lees ook: 5 redenen waarom roadtrippen met je partner het nieuwe vliegen is